Home » Leeg

Le Nozze di Figaro

Vrijdag 25 oktober 2019 In t Witte Paard in Cabauw. Entree € 10.00  jongeren € 5.

Komisch muziektheater van Mozart. De Musical van vroeger. Door Arti Vocaal

Le Nozze di Figaro

“De bruiloft van Figaro”, komische opera van Mozart waarin de machtige graaf aast op het dienstmeisje. Figaro zorgt voor een list en de graaf verliest zijn oude rechten. In scene, met kostuums en piano. Nederlandse spreekteksten. Voor alle leeftijden. Paul de Boer piano. Info: Arti Vocaal 06 558 63 705.

“De bruiloft van Figaro”, waarin het dienstmeisje het wint van de ouderwetse graaf. U ziet een verliefde puber, de boeman van een graaf die er lekker op los denkt te leven, een ongelukkige smachtende Gravin, een slim dienstmeisje, een Figaro die gaat trouwen en zijn meisje voor zichzelf wil hebben, een list verzint, een pianoleraar die er stiekem om lacht. De opera wordt uitgevoerd in scene, met kostuums, originele stukken in Italiaans gezongen met pianobegeleiding. Nederlandse spreekteksten om het verhaal te volgen. Het is voor alle leeftijden en een echte beginnersopera. Tenslotte is het de musical van vroeger.
Even samen lachen en luisteren naar bekende melodiën als ‘Voi che sapete’. Het is een vrolijke boel. Met een wijntje of een koffie met Mozartkugel waan je je even in Wenen.

Arti Vocaal maakt opera’s  toegankelijk voor niet-opera publiek door de de originele operastukken te zingen en de tussenteksten in het Nederlands te spreken.  Zo blijft het verhaal begrijpelijk en hoeft niet iedere zin uit het Italiaans vertaald te worden.

==============================================================================

 

Arti Vocaal Utrecht speelt en zingt deze vrolijke opera van Mozart:  De bruiloft van Figaro.

Als het doek opengaat zien we een lege kamer. Figaro neemt in de kamer die hij met zijn jonge vrouw gaat delen de maten op om hun bed en kastjes te kunnen plaatsen. Hij gaat vandaag trouwen met Susanna, de kamenier van de gravin. Susanna is niet bepaald blij met die kamer. De graaf heeft dan wel afgezien van het feodale recht om te slapen met iedere vrouwelijke bediende, maar ze weet dat hij  een oogje op haar heeft en ze is er niet gerust op.
De gravin Rosina zingt over haar eenzaamheid in haar relatie met de graaf. Hij kijkt alleen naar andere vrouwen en is bovendien erg jaloers.
Het dienstmeisje Susanna en haar geliefde Figaro verzinnen een list om hun aanstaande  huwelijk te beschermen tegen hun wellustige baas, Graaf Almaviva.  De (semi-) professionele zangers dartelen over het podium en verstoppen zich menig keer achter de bank of in de kast. Een ware klucht. De melodieën vormen een feest van herkenning.  De bezoeker wordt meegenomen in het verhaal door den Nederlandse spreekteksten. Deze vermakelijke voorstelling is heel geschikt voor een uitje voor jong en oud. Doe eens gek, ga naar de opera!
Le Nozze di Figaro speelt op de dag vóór de bruiloft van Figaro en zijn Susanna. Hun baas, de Graaf vindt dat hij een oud recht heeft op de eerste huweljksnacht met zijn dienstmeisje Susanna. Maar die tijd is voorbij; het is de 18e eeuw! Gelukkig is het jonge paar, gesteund door de Gravin, de baas te slim af. Zij ontmaskeren hem waar iedereen bij  is en het eindigt met een happy end.
Er zijn meer verwikkelingen:  Puber Cherubino zorgt voor lustige en lastige situaties, omdat hij ongegeneerd alle vrouwen in het huis van de graaf probeert te versieren. De muziekleraar Basilio denkt alles op zijn eigen manier te kunnen regelen. Als dat toch niet helemaal lukt vertelt hij over het ezelsvel dat hij eens van een oude vrouw kreeg. Een onwelriekend geschenk, dat hem goed van pas kwam bij noodweer en een hongerig monster. Hij leerde ervan om de dingen te aanvaarden zoals ze komen. Zo stond Mozart ook zelf in het leven.
Er gebeuren voortdurend onverwachte dingen, zoals dat in een komische opera gebruikelijk is.  Als de bruiloftsdag nadert, doet iedereen zijn best om met listen zijn zin te krijgen.Het lijkt allemaal mis te gaan (verstoppen in de kast en weer ontdekt worden, verwisselen van kleren)  maar uiteindelijk loopt het goed af. In het slotlied Perdono worden excuses aangeboden en vindt de trouwerij plaats.

Arti Vocaal is een amateurgezelschap van (semi-) professionele zangers.  De meeste zangers hebben een ander beroep, maar streven intensief naar een zo hoog mogelijke professionele kwaliteit: ze zingen en acteren, spelen in kostuum, met rekwisieten en decors.

Arti Vocaal maakt opera’s  toegankelijk voor niet-opera publiek door de de originele operastukken te zingen en de tussenteksten in het Nederlands te spreken.  Zo blijft het verhaal begrijpelijk en hoeft niet iedere zin uit het Italiaans vertaald te worden.

Entreeprijs:  € 10.00. Jongeren € 5.

Info: Arti Vocaal 06 558 63 705.

vrijdag 25 oktober 2019 In t Witte Paard in Cabauw.