Waarom deze foto’s?
Waarom hebben we gekozen voor emotie oproepende foto’s op deze website? Entertainment op een wetenschapsgerichte website? De medisch fysicus Kees L.Blase, de hoogleraren psychiatrie prof Stephen Porges en David Servan Schreiber maken bij hun keynotes op wetenschappelijke congressen gebruik van foto’s, om te laten zien hoe beeldmateriaal emoties oproept om daarmee te illustreren wat er dan in het zenuwstelsel gebeurt. Teach what you preach. Laten ervaren, wat in het wetenschappelijk onderzoek ontdekt wordt, is hun motto.
Het zenuwstelsel kent drie toestanden:
1. veilige toestand, waarin sociaal contact, optimaal leren en presteren plaatsvindt. Door hartcoherentie kom je in die veilige toestand.
2. gespannen activering: vechten, vluchten, sussen en stilhouden (sympathische activering)
3. immobilisatie: het lichaam is verstijfd, zoals het muisje, dat door de kat gegrepen is
Bijgaande natuurfoto’s zorgen bij de meeste mensen, dat zij zich prettig voelen en in de veilige, hartcoherente toestand komen. De ijsbeermoeder met haar kleintje. Het vertederende panda’s en poezenfoto. De ijspracht van het Loosdrechtse opleidingscentrum HartFocus, De onderwaterfoto met de seadragon, de besneeuwde vulkaan en de indrukwekkende boom, foto’s van Nieuw Zeeland, die in de film ‘Lord of the Rings’ als symbolen werden gebruikt. De indrukwekkende rotsen van Petra in Jordanie en de mozaiek uit de oudheid in Bet Shean in Israel. De weerspiegeling van het bergmeer in Albanie. En last but not least: de bijzondere pracht van het hart.
Wanneer u in het klaslokaal, de wachtruimte in de praktijk, of in uw kantoor dergelijke natuurfoto’s ophangt zult u hartcoherentie bevorderen. U heeft mooie vakantiefoto’s genoeg.