Home » Muziek en hartritme

Muziek en hartritme

Op 25 juni 2013 organiseerde HartFocus ism met NederlandseVereniging voor MuziekTherapie, RINO NoordHolland en European Society for Trauma & Dissociation en Papageno een dag over Muziek en Emotieregulatie, tbv autisme en traumaverwerking voor info klik hier. Over het maatschappelijk belang van muziek en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Diverse artikelen hierover kunt u lezen:

    Met hartritme zie je de werking van muziek: Onderzoek tijdens concert Carel Kraayenhof

    Met muziek kunnen we ons hartritme beinvloeden. Dat zal niemand verbazen, maar dat ons hartritme in de neurowetenschap gebruikt wordt als “marker” als een manier om zichtbaar te maken in welke toestand het lichaam zich bevindt, is weinig bekend. Bij het concert met bandoneist Carel Kraayenhof is prachtige emotievolle muziek ten gehore gebracht. Tijdens het concert is van een een aantal mensen in het publiek het hartritme  gemeten met de CardioSenseTrainer. Ook het hartritme van Carel Kraayenhof is gemeten, en op scherm  weergegeven. Kunnen we de werking van emotie op het scherm zien?

    Het menselijk lichaam kent verschillende ” modussen” het kan zich veilig voelen, maar ook in een stand van alertheid bij spanning en stress, alsof we moeten vechten of vluchten. Ons emotionele brein speelt hierin een belangrijke rol. Dat wij dit zelf kunnen beinvloeden noemt prof Stephen Porges “neuroceptie”. Met muziek en met ons hartritme kunnen we die stand van veilige modus/vechten-vluchten beinvloeden, en dat is heel prettig in tijden van stress, hoge werkdruk en behoefte aan topprestaties.  

    Wat kun je op het scherm in het filmpje zien?
    In 1996 is door een Europees/Amerikaanse taskforce een indeling geformuleerd die we al meer dan vijftien jaar gebruiken in de klinische praktijk van stressmanagement, concentratieverbetering en traumaverwerking.  Hieronder ziet u VLF (Very Low Frequency), die aangeeft dat er veel symphathische activiteit in het zenuwstelsel is. (ACTION). Bij LF (Low Frequency) is er sprake van BALANCE, waarin het zenuwstelsel een coherente balans heeft tussen versnelling en vertraging van het hartritme. Gebleken is, dat we in de veilige modus vooral een hartritme zien in het frequentiegebied Balance (LF). 

    Tijdens het concert van Carel Kraayenhof, zien we lange perioden met onderstaand beeld, waarin we kunnen zien, dat er Balans is (ook wel hartcoherentie genoemd) bij de bandoneist. Dat is bijzonder, want hij is ook actief, met het sympatisch zenuwstelsel, bezig muziek te maken.

    link: voor een boeiende televisieuitzending over muziek en emoties: www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1133243