Home » HartFocus Nieuwsbrief Winter 2009

HartFocus Nieuwsbrief Winter 2009

3 februari 2010, Drakenburgh in Baarn: prof Gevirtz :PTSD, HRV en mindfulness prof Porges: autisme, hart en love code 3e Hartcoherentie professionalsdag Door te delen vermenigvuldigt het zich.

Jaarlijks organiseert HartFocus, ditmaal samen met het Landelijk Centrum Stressmanagement de hartcoherentieprofessionalsdag om:

–  te netwerken en elkaar te ontmoeten

–  de wervelende ontwikkelingen van 2009 te vieren.

–  op de hoogte te komen van de nieuwste ontwikkelingen

–  praktijkervaringen te delen en nieuwe vormen laten zien

–  regionaal en inhoudelijk verbindingen te maken

13.30: Kees Blase: energetische start en “ Hart als dirigent bij emotieregulatie, bij afvallen, faalangst, traumabegeleiding en stresspreventieprogramma’s.”

13.50:   prof Richard Gevirtz: HRV-biofeedback praktijk en onderzoek met PTSD en mindfulness, en nieuwe ontwikkelingen in de HRV-biofeedbacktechnologie.

14.10: Marcel Hamers en Kees Blase, technologische nieuwtjes.

14.30: 1e workshopronde:

* Slanker met je hartritme, Louisa Roosch en Frank Pelder (Andreas Ziekenhuis)

* Beweging, adem en muziek als poort tot hartcoherentie (met life-muziek), Regine Herbig, ademtherapeute en Franklin van Vliet, arts, Dru Yoga docent en musicus.

* E-learning voor hartcoherentie en stresspreventie, Marcel Hamers, arts

* Vaststellen van de resonantiefrequentie van een cliënt

* Toyology: digitale spelvormen en HRV biofeedback, Kees Blase

* Open Space

15.30: pauze en netwerken in diverse regio-hoeken

16.00: 2e workshopronde

* Wild Ride to the Heart, het nieuwe spel van Jeff Goelitz: Yvonne van Roosmalen
*  Aqua Swing biofeedback, neuro-musculair oefensysteem met 100 bewegingspatronen, Raoul Lambert.

* Examenvoorbereiding met hartcoherentie (3 maandenprogramma) , Kees Blase

* 3 pijlers: hartcoherentie, voeding en beweging , Marcel Hamers, Tjerk Albertsma

* StressEraser in de praktijk

* Open Space
17.00: prof Stephen Porges: Ontwikkelingen bij de school met 100 autistische kinderen, en the Love Code.

17.20: netwerken in diverse thema-hoeken

17.50-18.00: Afsluiting

 

Tevens zijn er twee internationale sprekers van faam, die we via het scherm zullen ontmoeten:
prof Richard Gevirtz :
prof Stephen Porges:

 

Als je je inschrijft voor 24 december met een E-ticket in de webwinkel van www.hartfocus.nl  dan krijg je de goedkope prijs van 85 euro. Daarna wordt het 120 euro. Leuk voor snelle beslissers.

 

Slanker met je hartritme na twee maanden al in 2e druk

Het boek blijkt een schot in de roos te zijn. Wat we terugkrijgen is:

-het is zo basaal, zo eenvoudig en daarom werkzaam. Vooral de oefening in het eerste hoofdstuk is een vondst

-de negen stappen zijn zorgvuldig en inspirerend beschreven, de stapsgewijze aanpak is zo belangrijk

-het werkt: we horen af en toe over de kilo’s die men reeds is afgevallen.

-hartcoherentie is niet perse afhankelijk van biofeedback apparatuur.

In het Slotervaart Ziekenhuis gaat men aan de slag met Slanker met je Hartritme, met 600 jongeren.

In twee maanden tijd zijn meer dan 3000 boeken verkocht, en de tweede druk is al ter perse. Vooral de websites www.hartfocus.nl en www.bol.com lopen erg goed. Op de website www.slankermetjehartritme.nl kun je de teksten downloaden van de artikelen, die in de pers zijn verschenen, en de activiteiten volgen.

Een paar reacties:

***“Slanker met je Hartritme is in het rijtje dieetboeken een uitzondering. Het bevat geen enkel voedingsadvies. Wel een oefenprogramma van negen weken om te leren omgaan met emoties en eten.  Brabants Dagblad 2 nov 2009

“Zonder aan emotieregulatie te werken heeft een dieet geen zin en werkt het een jo-jo effect in de hand”                                                “De Margriet webpagina

***“O’Hare ontdekte dat mensen met overgewicht minder adequaat omgaan met emoties en daardoor het autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding steeds verder ontregelden. Als je daarop reageert met een gedwongen regiem van een streng dieet wordt de ontregeling alleen nog maar erger.”                                              Ode, sept 2009

***“De oplossing is even heilzaam als eenvoudig. In eerste instantie komt het erop aan de hartcoherentie te herstellen, het opnieuw in evenwicht brengen van de natuurlijke versnelling en vertraging van het hartritme. In een tweede fase wordt er gewerkt aan het opnieuw goed functionerend krijgen van het ontregelde emotionele brein en vervolgens wordt aandacht geschonken aan de zogenaamde eet-emoties en worden van honger, trek en verzadiging bewuste processen gemaakt.”

Primo, Antwerpen sept 2009
*** “O Hare zorgt ervoor dat hij het overzichtelijk houdt door iedere week met nieuwe oefeningen te komen”.                                               De Stentor, 2 -11-2009

“Een bron van inspiratie en inzichten ‘vanuit het hart’ geschreven, voor mensen die hun gezondheid in eigen handen willen nemen.”

Diane Monsieurs, arts, Sint-Katelijne-Waver, Belgie .

“Een prachtig boek wat mij emotioneel en fysiek lichter heeft gemaakt!”        Claire Schuller-Campioni

“ Het boek Slanker met je hartritme heb ik verslonden. Jarenlang was ik niet tevreden met mijzelf (lees: met mijn gewicht). Met hartcoherentie heb ik niet alleen de knop om kunnen zetten om gewicht te verliezen. Ik was en ben door de hartcoherentie beter in balans. Er is een andere Anita opgestaan. Inmiddels ben ik 30 kilo lichter, mede dankzij de begeleiding en steun van mijn voedingsdeskundige. Voor het beruchte jo-jo-effect ben ik niet meer bang”       Anita van Duijne-Zijderveld

***“De basisoefening met het potlood is een geweldige vondst. Reeds vele patiënten hebben ermee kennisgemaakt: simpel en eenvoudig, en het werkt!”

Drs. F.L.A. Pelder, bewegingswetenschapper en trainer HartCoherentie, Afd. Psychiatrie en Psychologie, St. Antonius Ziekenhuis.

 

In januari verschijnt weer een artikel, ditmaal in de Margriet. In de afslankmaand willen we hierop anticiperen met zelfhulpcursussen in het hele land. Inmiddels zijn 15 mensen opgeleid om te werken met Slanker met je Hartritme.  Op 22 januari is er weer een opleidingsdag Slanker met je Hartritme in Loosdrecht olv  Louisa Roosch.

 

HartFocus: onafhankelijk, innovatief en breed platform

Nadat ik 9,5 jaar geleden hartcoherentie naar de Nederlandse scholen heb gebracht vanuit het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum in samenwerking met het Institute of HeartMath heeft hartcoherentie een enorme verspreiding gekregen. Behalve het onderwijs, is het gebied van stressmanagement, sport, gezondheidszorg en bedrijfsleven hierdoor geinspireerd.  En op al die gebieden is er veel innovatie geweest. Op scholen merkten we, dat het merendeel van de kinderen pas coherent kon worden als ze de HartFocus bewegingsoefeningen eraan toevoegden. Met psychiaters en psychotherapeuten en EMDR-specialisten ontwikkelden we een vorm van trauma-behandeling door hartcoherentie. Het Institute Heart Math ontwikkelde een mobiele versie van biofeedbackapparatuur, al snel gevolgd door de professionelere StressEraser. Ik sprak op wetenschappelijke congressen met hartcoherentiespecialisten uit  de V.S. (Paul Lehrer, Richard Gevirtz, Stephen Porges), Engeland,  Duitsland, Frankrijk en Israel. Behalve professionals die zijn opgeleid door HartFocus, HeartMathNL of HeartMathBeNeLux zijn er ook professionals, die door David Servan Schreiber werden geinspireerd, zijn boek toepassen, mensen die de basis van Slanker met je hartritme gebruiken, en nog veel meer die hartcoherentie integreren. Mijn streven is om deze professionals, in een breed platform met elkaar te verbinden. Mijn hart gaat uit naar het verspreiden van deze kennis, deze wijsheid van het hart, zoals het een wetenschapper betaamd: kritisch en onbegrensd. Deze verbreding en verdere innovatieve en wetenschappelijke ontwikkeling leidde ertoe, dat ik mij te beperkt voelde in de opvattingen en werkwijze van HeartMath, en ook besloten heb om per 1 januari 2010 niet meer op te leiden tot de gecertificeerde opleiding HeartMath in onderwijs-en jeugdzorg.  Mijn klanten in onderwijs en jeugdzorg vroegen niet om het beperkte standaard-programma, dat HeartMath biedt, maar om een meer op maat gemaakt programma, waarin hartcoherentie wordt geintegreerd, en  wordt geimplementeerd. Daar heb ik inmiddels jarenlang ervaring  in. Tevens ontwikkelde  ik de gecertificeerde opleiding HeartQ voor artsen, therapeuten en psychiaters. Deze opleiding is onlangs erkend met 20 accreditatie punten door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. De licentie HeartQ is ook van toepassing op coaches, remedial teachers, en andere professionals.HartFocus blijft als vanouds de HeartMath producten verkopen als reseller van HeartMath naast producten van andere merken, en de boeken HartFocus en Kinderen leren hun hart gebruiken zijn nog steeds zeer in trek.

 

Nieuwe impuls Landelijk Centrum Stressmanagement

In 1993 werd  vanuit het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum het LCS opgericht, Landelijk Centrum Stressmanagement, om het ziekteverzuim op scholen aan te pakken, gezonder voor de klas te staan, vitaal leiderschap uit te dragen en burnout werknemers te reïntegreren. Met 15 regiopunten was dat een succesvolle organisatie. Vanaf 2000 legde ik mij steeds meer toe op hartcoherentie met kinderen op scholen. Toen ik vorig jaar van het APS afscheid nam heb ik de naam LCS en de contracten met ziektekostenverzekeraars meegenomen en een nieuwe partner gevonden om het LCS een gezonde impuls te geven. Die heb ik gevonden in Hamers& Albertsma, twee artsen, die een Arbodienst (met 50.000 aangesloten werknemers vooral uit het onderwijs) hebben grootgebracht gebaseerd op drie pijlers van David Servan Schreiber: 1.Voeding 2. Beweging en 3.Hartcoherentie. Sinds november geven wij met zijn drie-en leiding aan het LCS. De conferentie op 3 Februari wordt georganiseerd door HartFocus ism het LCS, en is dus het moment om het LCS aan jullie voor te stellen. Het LCS is de leverancier van de StressEraser, E-learning programma’s en een gedifferentieerd aanbod aan bedrijven voor stresspreventie. In de volgende Nieuwsbrieven meer over het LCS.

 

Eerste hartcoherentiespel in de App store van Apple: RESPIROGUIDE

Een van de innoverende activiteiten van het LCS is een simpele adembegeleider, die clienten eenvoudig naar de ademfrequentie van 6 ademhalingen per minuut begeleidt, wat voor de meeste clienten een belangrijke stap naar hartcoherentie is. Waar kan je die vinden?

Voor degenen, die een IPOD of I-phone hebben is het eenvoudig: die weten de weg naar de App-store, de digitale winkel, waar dagelijks nieuwe games op binnenkomen. Twee weken geleden werd de RESPIROGUIDE door Apple goedgekeurd en die is nu voor slechts 79 eurocent te downloaden. Niet alleen in Nederland, hij is ook met franse, engelse, italiaanse en binnenkort duitse, russische en japanse gebruiksaanwijzing. Leuk als jullie hem opzoeken en er op internet bekendheid aan geven.

Je kunt de respiroguide ook zien op de website www.heartintelligence.com/11  (of onder het kopje Vital-EQ). Je hebt toestemming om op je eigen website hiernaar door te linken.

 

Gecertificeerde opleiding hartcoherentie jan/febr 2010:

Aanmelden en informatie via k.blase@hartfocus.nl

 

HartFocus geeft driedaagse gecertificeerde opleidingen in hartcoherentie voor diverse doelgroepen in Loosdrecht of Hilversum.

* Hartcoherentie voor de GGZ (met accreditatie): 15 en 29 januari, 12 februari 2010

* Hartcoherentie voor onderwijs-en jeugdzorg: 20 januari, 10 en 17 en 24 februari 2010

* Hartcoherentie voor coaches en therapeuten: 12 en 26 januari, 9 febr 2010.

* Slanker met je Hartritme voor coaches en therapeuten: 22 januari en 5 februari 2010

* EMDR voor psychiaters en psychotherapeuten

Daarnaast geeft HartFocus in samenwerking met het Landelijk Centrum Stressmanagement hartcoherentie opleidingen op maat in bedrijven en (onderwijs-)instellingen op locatie, bv bij bedrijfsfysiotherapeuten, politie en ziekenhuizen.

 

De eerste dag is gericht op het persoonlijk toepassen van hartcoherentie, de tweede dag op het begeleiden van anderen in hartcoherentie en de derde dag op integratie in de beroepspraktijk, met diverse protocollen en tips voor effectieve implementatie.

Bij de cursussen wordt gewerkt met de biofeedback-apparatuur CardioSenseTrainer en worden tevens de EmwavePC (HeartMath) en StressEraser (LCS) gepresenteerd, zodat u de voor-en nadelen kunt afwegen voor uw eigen praktijk.

Voor diegenen, die hartcoherentie alleen voor zichzelf willen is er de

* Eendaagse cursus hartcoherentie

* Tweedaagse cursus hartcoherentie

* Zelfhulpgroep Slanker met je hartritme:

 

 

Verdiepingsdagen voorjaar 2010

Behalve de opleidingen in hartcoherentie voor de GGZ (met accreditatie!), voor onderwijs en jeugdzorg en voor coaches en therapeuten, waarvan de data op de website zichtbaar zijn organiseren we ook verdiepingscursussen voor professionals:

22 januari: Slanker met je hartritme

17 februari: Eindexamentraining met hartcoherentie

18 februari: Bepalen van resonantiefrequentie van de client en Neuroceptie van Stephen Porges

op verzoek: coaching van professionals bij hartcoherentie in bijzondere situaties (Kees Blase) en coaching  in grenssituaties mmv Louisa Roosch

 

 

Mediteren aan de monitor: 10-33% concentratieverhoging

De succesvolle cursus Mediteren aan de Monitor voor psychiaters en psychotherapeuten wordt in 2010 voor de tweede keer gegeven eveneens met 20 accreditatiepunten:19 febr, 12 maart, 2 april 2010,

Reacties bij deelnemers na de eerste cursus: “Een enorme verrijking”, “Ik werd rustiger, stressbestendiger”, “Veel nieuwe mogelijkheden”. Met een CDT-concentratietest werd een opmerkelijk grote toename in concentratie gemeten bij alle deelnemers, over de 6 weken dat de cursus liep: bij de hooggeconcentreerden 10% erbij , bij de middenmoot +18% en bij de minder geconcentreerden zelfs 33% erbij. Met cortisoltesten werd een interessante afname van cortisol (in speeksel) gemeten. De hartritmevariatie metingen toonden dat de ademhalingsmeditaties en Tonglen leidden tot een coherent HRV-patroon, en zij maken interessante individuele ontwikkelingen zichtbaar, vooral in het longitudinale verloop van half uur meditaties.

De wetenschappelijke uitkomsten zullen binnenkort in detail worden gepubliceerd.

Een prachtig filmpje kunnen jullie zien op www.hartfocus.nl/32

In  de 3-daagse cursus `Mediteren aan de monitor’ maken de deelnemers zich een aantal technieken eigen van Shamatha (kalmte-, concentratie-) meditatie en krijgen ze inzicht in het meten van de effecten van deze meditatie op het hartritme. Organisatie: Vereniging Transpersoonlijke Psychiatrie ism HartFocus.

Shamatha meditatie is een specifieke vorm van meditatie, verwant aan mindfulness training, die helder is gedefinieerd, en die  in een randomized controled design van twee keer drie maanden in een Amerikaans project op o.a. vele fysiologische factoren is onderzocht, ondermeer  EEG, bloed en speeksel (o.a. immuunfactoren, cortisol), met interviews en vragenlijsten. Adeline van Waning heeft aan dit onderzoek deelgenomen. Shamatha beoefening blijkt bij te dragen aan effectieve wijzen van emotie regulatie, en kan bij therapeutische interventies een belangrijke aanvullende methode zijn.

 

Dr Adeline van Waning is psychiater en psychotherapeut. Diploma Buddhist Studies.

In 2000 werkte zij drie maanden in Japan als gasthoogleraar psychotherapie, psycho-analyse, boeddhistische psychologie en cultuur. Zij geeft meditatiebegeleiding en werkt samen met B. Alan Wallace PhD, directeur Santa Barbara Institute for Consciousness Studies.

Kees Blase, die verantwoordelijk is voor de metingen neemt (het gedeelte) voor zijn rekening om overeenkomsten en verschillen met hartcoherentiemethoden zichtbaar te maken.

 

Enthousiasme over emotie-lezing Kees op Coherence in Health
Nadat Yuri Hanin de diskussie had ingezet  om positieve/negatieve emotie te gaan herformuleren ging ik in de lezing van 2008 verder door HRV-metingen te laten zien en een nieuwe indeling te maken: vastzittende emoties en emoties in beweging.  In het boek van de Dalai Lama en Daniel Goleman werd gesproken over destructive emotions en constructive emotions als vervolg op positieve/negatieve emoties. In Parijs spraken we met Elisabeth Rochat, expert in de oude chinese teksten in de Traditional Chinese Medicine en auteur van o.a The seven emotions.  Op het congres in de RAI Coherence in Health heb ik het geheel samengebracht in een integrale lezing over hartcoherentie, de rol van het hart  bij emotieregulatie en emoties in verschillende stadia. Ik stel voor nieuwe woorden te zoeken voor de eerste lichaamsrespons op de emotie, en de vervolgresponses, die afhankelijk zijn van je eigen lichaamsstaat, coherentie, fight of flight of freeze. Het verhaal werd enthousiast ontvangen, en zal leiden tot een publicatie en vervolgonderzoek. Dat we met de hele zaal de canon van Pachelbel zongen werd zeer gewaardeerd. De lezing is te downloaden op: https://coherenceinhealth.nl/usr-data/general/Verslag%20Drs%20Kees%20Blase.pdf.  of www.coherenceinhealth.nl  en doorklikken naar sprekers.

WEBWINKEL VAN HARTFOCUS

De webwinkel van HartFocus , met betalingen via Ideal wordt goed bezocht.  Het blijkt, dat velen het volgende niet weten: Iedereen die opgeleid is door HartFocus of door HeartMathBeNeLux kan de eMWavePC en de eMWave hierop kopen met korting , net als bij HeartMathBeNeLux.

Je kunt dan gewoon je winkelmandje vullen en betalen met een factuur, waarin de korting wordt opgenomen.

 

Op diverse pagina’s van de website www.hartfocus.nl  heb ik informatie staan voor bepaalde doelgroepen. Zo staat bijvoorbeeld op www.hartfocus.nl/51  en de eerste Nieuwsbrief HartFocus,. www.hartfocus.nl/50 en 49  Nieuwsbrieven uit 2008 en 2009.f

 

 

 

MISSIE VAN HARTFOCUS

De missie van HartFocus: het hart de plaats geven, die het toekomt. Daaraan kan ik toevoegen, na een aantal jaren de weg van het hart te hebben gevolgd: door te delen vermenigvuldigt het zich. De wijsheid van het hart is in eeuwenoude tradities verwoord en nu via hartcoherentie biofeedback breed toegankelijk gemaakt en via neurocardiologie en neurobiologie doorgedrongen in de wetenschap. Wetenschappers streven ernaar kennis en ervaring zoveel mogelijk te verspreiden.

HeartMath heeft hier een zeer waardevolle bijdrage geleverd. Daarnaast zijn er in Nederland ook andere hartcoherentie coaches, waarvoor HartFocus graag een platform wil zijn, wanneer kwaliteit en zorgvuldigheid zijn gewaarborgd.