Home » HartFocus Nieuwsbrief Lente 2009

Hartfocus Nieuwsbrief Lente 2009

 

Hartcoherentie coachendag: Door te delen vermenigvuldigt het zich.
Doe mee!

Op 20 juni organiseren we weer een bruisende dag, zoals die van 24 januari 2008, waar we elkaar ontmoeten, bijgespijkerd worden in de nieuwste ontwikkelingen, leren van elkaar en zien in welke wervelende ontwikkeling we met hartcoherentie in Nederland zijn gekomen.
Er is inmiddels ook een inspirerende hartverbindingsdag geweest, die ik mede heb geinitieerd, en waar ik van verschillende kanten heb gehoord hoe waardevol het is, als de onderwijshartcoaches en 1:1 providers elkaar ontmoeten en hun kwaliteiten verbinden.
Spreker op 20 juni is prof.dr.ir Loe Feijs van de technische Universiteit Eindhoven, expert op het gebied van softwaredesign, speltheorie, transformeren van intelligentie en biofeedback. Ikzelf zal, op veler verzoek de ontwikkelingen in de HRV-biofeedback aan jullie overbrengen, en ook de nieuwste ontwikkelingen in de technologie.
Maar ook zal er veel aandacht zijn hoe we hartcoherentie kunnen bereiken zonder apparatuur, bv via de HartFocus bewegingsoefeningen, muziek, spelvormen en oefeningen voor kleine kinderen. Toyology 🙂
Workshops, waarbij de verbinding wordt gelegd met mindfulness, onderzoek, met EMDR, PTSD, autisme en met behandelen van psychiatrische stoornissen.
Korte sessies en open space activiteiten, waarin we van elkaar leren hoe je hartcoherentie integreert en toepast:
-met peuters, basisschool kinderen, VMBO leerlingen, en ouders in het speciaal onderwijs en in de jeugdzorg
-met elkaar delen van effectieve instructies, ademhalingsinstructies, spelletjes, materialen.
-met toepassingen als vermindering slapeloosheid, keuzebegeleiding, lesuitval, emotieregulatie, werken met kernkwaliteiten en niet alleen stressmanagement en examenangst.

2 april 19.30-22.00: Liefde of Trauma?

lezing in het Nederlands over prof Stephen Porges
Zouden wij veel alledaagse problemen waar de jeugdzorg, psychiatrie en het speciaal onderwijs zich mee bezighouden beter behandelen als we recente inzichten over ons zenuwstelsel in de praktijk zouden toepassen? Stephen Porges, hoogleraar in de psychiatrie aan de Universiteit van Illinois in Chicago vindt van wel. Stephen Porges baanbrekend onderzoek heeft tot praktische stappen geleid bij het effectief aanpakken van stress, gevoelens van depressie of hulp na een traumatische ervaring. Zijn inzichten kunnen ons helpen bij het effectief begeleiden van paniekaanvallen en traumatische ervaringen. Hij is ook expert op het gebied van HRV.
Professor Porges was in november 2008 in Nederland, waar hij meer dan 80 psychiaters en therapeuten een nieuw perspectief heeft geboden in hun behandelmethodiek. HartFocus zal in de toekomst Stephen Porges in Nederland uitnodigen. Maar deze kennis is ook voor een breder publiek van groot belang. Daarom geeft Kees Blase een lezing op 2 april, waarin hij de nieuwste inzichten van prof Porges presenteert. Dus als je 17 en 18 november hebt gemist, of als je het prettiger vindt deze basale kennis in het Nederlands te horen kom dan naar Centrum de Roos in Amsterdam. Informatie in de bijlage, die je ook in je eigen netwerk kunt doorsturen. www.roos.nl

Musiceren aan de monitor: 15 april 20-22.00 in Loenen
De meeste musici stemmen hun instrumenten op een A die 440 Herz is. Het Amsterdam Baroque Orchestra (Ton Koopman) en het Netherlands Bach Orchestra spelen op authentieke instrumenten, gestemd zoals in de baroktijd met A=415 HZ. Dat is een halve toon lager dan 440Hz. Nu zijn er interessante nieuwe visies, die de moeite waar zijn om te onderzoeken.
Een A gestemd op 432 Herz zou beter zijn; Dit is de zogenaamde Verdi-stemming, en de stemming waar ook Stradivarius mee gewerkt schijnt te hebben. Er zijn onderzoeksresultaten dat het minder stemproblemen veroorzaakt bij zangers en afgestemd zou zijn op natuurlijke trillingen van de mens en op de trilling van de aarde, en het zesde zintuig zou openen. Hannah de Vos-Beckers, oprichtster van de vernieuwende school Aventurijn heeft haar harpen al een paar jaar gestemd op 432 Herz en ze heeft de indruk dat deze theorie zou kunnen kloppen. Kees Blase en Hannah de Vos willen op 15 april dit op een iets wetenschappelijker manier onderzoeken. Hannah speelt een prachtig muziekstuk in verschillende stemmingen. Het HRV-patroon wordt gemeten van Hannah en ook dat van het publiek. Als jullie zelf de eMWavePC, CardioSenseTrainer of Nexus hebben op je laptop wil je dan je eigen apparatuur meenemen! Hannah speelt nog diverse andere prachtige stukken, waarvan de effecten worden gemeten. Daarnaast zijn we benieuwd naar de subjectieve voorkeur van de deelnemers; Kosten: 5 euro Plaats: Voorsterweg 1, Loenen (afslag bij Apeldoorn-Zuid)

Op internet kunt u alvast meer informatie vinden over deze materie: www.schillerinstitute.org bij oa. “scientific pitch”of “Verdi tuning”. Daarnaast zijn er meerdere sites waar hierover artikelen te vinden zijn.

Aanmelden kan via : hannahdvb@gmail.com en k.blase@hartfocus.nl

Mediteren aan de monitor: een cursus Shamatha meditatie en hartcoherentie, en wat ze verbindt…
In de 3-daagse cursus `Mediteren aan de monitor’ maken de deelnemers zich een aantal technieken eigen van Shamatha (kalmte-, concentratie-) meditatie en krijgen ze inzicht in het meten van de effecten van deze meditatie op het hartritme. Organisatie: Vereniging Transpersoonlijke Psychiatrie ism HartFocus.
Shamatha meditatie is een specifieke vorm van meditatie, verwant aan mindfulness training, die helder is gedefinieerd, en die vorig jaar in een randomized controled design van twee keer drie maanden in een Amerikaans project op o.a. vele fysiologische factoren is onderzocht, ondermeer EEG, bloed en speeksel (o.a. immuunfactoren, cortisol), met interviews en vragenlijsten. Adeline van Waning heeft aan dit onderzoek deelgenomen.
Voorlopige resultaten tonen verbeteringen in een aantal positieve psychologische aspecten, zoals een groter gevoel van welbevinden, veerkracht, en minder angst. Er zijn verbeteringen in het maken van visueel onderscheid, in volgehouden aandacht, en er is een vermindering van afleidbaarheid. Shamatha beoefening blijkt bij te dragen aan effectieve wijzen van emotie regulatie, en kan bij therapeutische interventies een belangrijk aanvullende methode zijn.
Drie donderdag middag-avond bijeenkomsten,
Data: 7 mei, 28 mei en 18 juni, 2009 steeds van 13.30-21.00. Accreditatie voor 21 punten aangevraagd.

Dr Adeline van Waning is psychiater en psychotherapeut. Diploma Buddhist Studies.
In 2000 werkte zij drie maanden in Japan als gasthoogleraar psychotherapie, psycho-analyse, boeddhistische psychologie en cultuur. Zij geeft meditatiebegeleiding en werkt samen met B. Alan Wallace PhD, directeur Santa Barbara Institute for Consciousness Studies.
Kees Blase, die verantwoordelijk is voor de metingen neemt ook het gedeelte voor zijn rekening om overeenkomsten en verschillen met hartcoherentiemethoden zichtbaar te maken.

HartFocus bewegingsoefeningen in het frans vertaald
De ontmoetingen in Parijs van Kees Blase en Louisa Roosch met David Servan Schreiber in februari waren bijzonder en hebben geleid tot diverse samenwerkingsactiviteiten. Een daarvan is het vertalen van de HartFocus bewegingsoefeningen in het frans.
In het franstalige Canada is een project op scholen in voorbereiding.

Nederlanse Hartstichting gaat projecten uitvoeren met HartFocus
De Nederlandse Hartstichting is vorig jaar gestart met het project “Laat je Hart spreken” op het VMBO. Het project loopt succesvol. Tot nu toe was het gericht op preventiemaatregelen als meer sporten, niet roken en gezonder eten. Volgend jaar zal ook hartcoherentie in het programma worden opgenomen in samenwerking met HartFocus.

Samenwerking met Nederlands Jeugd Instituut
Bij het Nederlands Jeugd Instituut wordt het werken met hartcoherentie als een van de effectieve interventies geintroduceerd. Samen met de Universiteit van Maastricht wordt door HartFocus een onderzoeksvoorstel ingediend om een evidence based onderzoek op grote schaal op scholen uit te voeren met hartcoherentie. Daarin werken we samen met Altra Jeugdzorg in Amsterdam en diverse scholen, die ervaring hebben met hartcoherentie.

Samenwerking met Stephen Porges
Na het succesvolle HartFocus symposium 17 en 18 november met prof Stephen Porges komt er een vervolg, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. Op 17 november waren meer dan tachtig jeugdpsychiaters, traumatherapeuten en onderwijspedagogen onder de indruk van de paradigmaverschuiving, die Stephen Porges bij ons teweegbracht. Behalve HRVbiofeedback/hartcoherentie is er nog een scala van wegen om clienten in de “veilige modus” de krijgen o.a. via mimiek/lichaamshouding en klank en het Listeningsprotocol.
Op 18 november heeft een tweede groep therapeuten verder gewerkt met Stephen Porges met dit Listeningsprotocol, en in 2009 zal hier in Nederland weer een vervolg op komen. Van 20-21 November was Stephen Porges de held op het Autisme congres van de Universiteit van Amsterdam. Zijn inzichten, samen met hartcoherentie zullen van enorme betekenis zijn in de behandeling van autistische kinderen in het speciaal onderwijs en de jeugdpsychiatrie. Degenen, die interesse hebben in Porges artikelen kunnen mij mailen. Degenen, die de autischische zanger op het symposium nogmaals willen zien kunnen naar Youtube zoeken op Job Vink.

Emotie-lezing Kees op Biofeedback-congres
Nadat ik drie jaar geleden de diskussie had ingezet op het BFE-congres om positieve/negatieve emotie te gaan herformuleren ging ik in de lezing van 2008 verder door HRV-metingen te laten zien en een nieuwe indeling te maken: vastzittende emoties en emoties in beweging. In het boek van de Dalai Lama en Daniel Goleman werd gesproken over destructive emotions en constructive emotions als vervolg op positieve/negatieve emoties. Ook met Rollin McCrathy in Boulder Creek heb ik deze diskussie gevoerd.
In Parijs sprak ik met Elisabeth Rochat, expert in de oude chinese teksten in de Traditional Chinese Medicine en auteur van o.a The seven emotions. Op de lezing op het BFEcongres op 25 februari heb ik de vervolgdiscussie ingezet. Ik stelde voor nieuwe woorden te zoeken voor de eerste lichaamsrespons op de emotie, en de vervolgresponses, die afhankelijk zijn van je eigen lichaamsstaat, coherentie, fight of flight of freeze. Het verhaal werd enthousiast ontvangen, en zal leiden tot een publicatie en een onderzoek.

Kortom: door te delen vermenigvuldigt het zich.

Hartcoherentie tijdens het bespelen van HANG-instrumentWEBWINKEL VAN HARTFOCUS
Tijdens een onderwijscongres van accelerated learning in Duitsland in 2008, waar ik een workshop gaf heb ik een zeer interessante meting gedaan. Mark, een musicus en bedrijfstrainer om ritme in de organisatie te krijgen bespeelde de HANG, een nieuw Zwitsers percussie instrument, dat klinkt als een gamelan, en eruitziet als een metalen schaalvormige bol (kijk en luister maar op You-Tube). Tijdens zijn spel was hij aangelijnd aan de eMWave, zodat we zijn HRV op scherm konden zien. Vanaf het moment, dat hij begon te spelen: direct zeer coherent met mooie grote uitslagen tussen 60 en 90 bpm.
Na mijn metingen aan Lama Gangchen, metingen met agressietherapeuten en openbare metingen op het wereldcongres Solution Focus zijn dit weer vervolgstappen in het begrip van wat coherentiebevorderend is en wat niet. Op 20 juni zal ik jullie de metingen laten zien of wellicht gaan we de ervaring herhalen op die dag.

De webwinkel van HartFocus , met betalingen via Ideal wordt goed bezocht. Het blijkt, dat velen het volgende niet weten: Iedereen die opgeleid is door HartFocus of door HeartMathBeNeLux kan de eMWavePC en de eMWave hierop kopen met korting , net als bij HeartMathBeNeLux.
Je kunt dan gewoon je winkelmandje vullen en betalen met een factuur, waarin de korting wordt opgenomen.

Op diverse pagina’s van de website www.hartfocus.nl heb ik informatie staan voor bepaalde doelgroepen. Zo staat bijvoorbeeld op www.hartfocus.nl/51 de eerste Nieuwsbrief HartFocus.

Ópleiding hartcoherentiecoach in onderwijs en jeugdzorg: start 8 mei 2009
In het voorjaar is er weer een groep in opgeleiding in HeartMath-onderwijs/HartFocus, en in zomer 2009 gaat weer een nieuwe groep van start. Wellicht kun je mensen waarvan je denkt of weet, dat die interesse hebben, hierop attenderen.
De driedaagse opleiding begint op 4 mei 2009. De HeartMath-licentierechten zijn per 1 januari 2008 overgedragen van het APS naar HartFocus. Deze gelden voor Belgie, Nederland en Luxemburg voor onderwijs, jeugdzorg en jeugdpsychiatrie. Deelnemers krijgen hiervoor een certificaat om 1:1 te begeleiden, met groepen in onderwijs en jeugdzorg te werken, en een implementatieproces uit te voeren in onderwijsorganisaties en jeugdzorg.

Intervisie voor werken met “zwaardere” clienten/leerlingen
Op zaterdag 9 mei 2009 is er weer een intervisiebijeenkomst , waarin je eigen casuistiek kan inbrengen. Het combineren van de verschillende methodieken werkte de vorige keren bijzonder verrijkend. Vooral het werken met familieopstellingen had diepe impact op de deelnemers, die eigen casuistiek inbrachten.

MISSIE VAN HARTFOCUS
De missie, die ik gekozen had voor HeartMath NL blijft volledig de missie van HartFocus: het hart de plaats geven, die het toekomt. Daaraan kan ik toevoegen, na een aantal jaren de weg van het hart te hebben gevolgd: door te delen vermenigvuldigt het zich. De wijsheid van het hart is in eeuwenoude tradities verwoord en nu via hartcoherentie biofeedback breed toegankelijk gemaakt en via neurocardiologie en neurobiologie doorgedrongen in de wetenschap. Wetenschappers streven ernaar kennis en ervaring zoveel mogelijk te verspreiden.
HeartMath heeft hier een zeer waardevolle bijdrage geleverd. Daarnaast zijn er in Nederland ook andere hartcoherentie coaches, waarvoor HartFocus graag een platform wil zijn, wanneer kwaliteit en zorgvuldigheid zijn gewaarborgd.

Agenda activiteiten georganiseerd door HartFocus :
meer informatie op www.hartfocus.nl en in de bijlagen,
die je mag doorsturen in je eigen netwerk

1 april 2009: HeartMath opleiding voor onderwijs en jeugdzorg, 3e dag
2 april 2009: Liefde en Trauma, (nederlandstalige) lezing van Kees Blase over de praktijk van prof Stephen Porges in de Roos in Amsterdam
9 april 2009: Hartcoherentie op het Friesland College: Keynotelezing en workshops door Kees Blase
15 april 2009: Musiceren aan de Monitor:harpconcert in stemming van 432 Hz en 440 Hz met HRV-metingen, in Loenen door Hannah de Vos en Kees Blase
7 mei 2009: MEDITEREN AAN DE MONITOR : een cursus Shamatha meditatie en hartcoherentie, en wat ze verbindt… door Adeline van Waning, psychiater en Kees Blase, medisch fysicus. Organisatie: Vereniging voor Transpersoonlijke Psychiatrie, meer info op de website
8 mei 2009: 1e dag gecertificeerde opleiding HartFocus voor onderwijs en jeugdzorg (zie 4 maart op www.hartfocus.nl )
9 mei 2009: intervisiedag werken met clienten met zwaardere klachten olv Louisa Roosch, psychiater en Kees Blase
28 mei 2009: MEDITEREN AAN DE MONITOR 2e dag (zie 7 mei)
18 juni 2009: MEDITEREN AAN DE MONITOR 3e dag (zie 7 mei)

hartegroet
Kees Blase
HartFocusNL

telefoonnummers zijn: 0636 404 882 /035-5822960
emailadres: k.blase@hartfocus.nl en k.blase@hetnet.nl

HARTFOCUS NIEUWSBRIEF non profit research, onderwijs-en trainingscentrum