Home » Utrecht

Hartcoherentie coaches – Utrecht

’t Gooi

Kees Blase, HartFocus te Loosdrecht

Naast opleiden en trainen in hartcoherentie geef ik ook individuele consulten, van autistische kinderen tot c.e.o’s. Ik ben het meest verbonden met coachen, begeleiden en superviseren van leidinggevenden, musici, burnout-cliënten, therapeuten, remedial teachers, getraumatiseerden en anderen, die een volgende stap willen maken in de richting die hun hart hen ingeeft. Mijn twintig jaar ervaring met stress-en burnout behandeling, het zelf leren reguleren van emoties en het oplossen van de blokkades vormt hierin een vertrouwde basis. Het is altijd zo bijzonder om autistische kinderen of verstandelijk gehandicapten te helpen bij het leren omgaan met hun emoties en met agressie. Podiumangst, topsport en authentiek leiderschap zijn persoonlijke thema’s voor mij, waarin ik inmiddels veel ervaring heb. Hartcoherentiecoaches, die zich willen specialiseren in hulp bij traumaverwerking met hartcoherentie en die werken met kinderen en pubers kiezen mij als supervisor. Naast mijn opleiding als medisch fysicus , neurobioloog en therapeut, ben ik opgeleid in oplossingsgericht coachen.

 

Maaike Rijpstra

  

 Mijn naam is Maaike en als paardencoach (Equine Assisted Coach) help ik vrouwen tussen de 25 en 75 die, om verschillende redenen, uit balans zijn. Sommigen zijn dat door omstandigheden of bijvoorbeeld door een burn-out, anderen komen er na jaren achter dat ze eigenlijk nooit goed de balans hebben kunnen vinden tussen hoofd en hart. Ik richt me in mijn coaching op het zenuwstelsel en op het beter leren luisteren naar je lijf.

De paarden leveren, door hun sensitiviteit en hun eerlijke oordeelloze reacties, steeds weer een uiterst waardevolle bijdrage aan de inzichten die mijn klanten opdoen en het groeiproces dat ze doorlopen.

Sinds 2022 ben ik ook gecertificeerd hartcoherent ademcoach en neem ik de hartritme biofeedback mee in mijn coachtrajecten. Het is één van de eerste en relatief makkelijkste interventies die je kunt doen om je stress te verlagen, waardoor er al behoorlijk vlot ruimte ontstaat om noodzakelijke of wenselijke veranderingen in je leven aan te gaan.

Naast mijn werk als coach ben ik ook in dienst van het antoniusziekenhuis in utrecht als psychiatrisch verpleegkundige. Ook daar zet ik mijn kennis ten aanzien van het zenuwstelsel en hartcoherentie in om de patiënten te begeleiden in hun proces.

Maaike Rijpstra
Equilateral.nl
info@equilateral.nl
06 2907 1731

 

Louisa Roosch, Loosdrecht

Het zelfhelende vermogen van mensen is voor mij de inspiratiebron in mijn werk.

Als psychiater/psychotherapeut/coach werk ik met reguliere en complementaire methoden, die ik in de afgelopen dertig jaar door scholing, werken op verschillende plekken in de GGZ en eigen proces verzameld heb. Na twintig jaar instellingen en negen jaar eigen praktijk leg ik me nu vooral toe op het doorgeven van mijn kennis aan collega’s op allerlei werkterreinen door het geven van cursussen (oa EMDR), supervisie, leertherapie en workshops.

Mijn missie is meewerken aan een nieuwe gezondheidszorg die gezondheid en zelfsturing bevordert in plaats van alleen ziekte bestrijdt.
glroosch@planet.nl

 

Irene Sipkens, Soest

Kinderen krijgen tegenwoordig soms een etiket opgeplakt. Dit heeft gevolgen voor het kind, de ouders en de klas. Niet uitzonderlijk is het als kinderen hierdoor een laag zelfbeeld ontwikkelen.  Kinderen kunnen  veel baat hebben bij mijn begeleiding. Graag zet ik mijn kennis en ervaring op het gebied van hartcoherentie, dramatherapie en paarden in om hen te helpen. Ouders en school zien de positieve effecten van mijn begeleiding. Wisselend van verandering in gedrag tot het beter begrijpen van hun kind en zijn/haar ontwikkeling.

Ik wil mensen op een creatieve manier helpen inzichten te krijgen in zichzelf, hun gedrag en hun leven. Afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht als dramatherapeut heb ik mij ook verdiept in ‘paarden in de hulpverlening’. Hierbij heb ik geleerd om het paard als medium in te zetten tijdens het bieden van hulpverlening. De effecten zijn prachtig. Mensen krijgen door het paard een spiegel voor gehouden waar zij niet omheen kunnen. Dit levert vaak een liefdevolle maar krachtige confrontatie op zowel voor kinderen als voor volwassenen.

irene.sipkens@live.nl

 

Aafke van der Ende, Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie, Zeist/Utrecht

Op dit moment richt ik mij vooral op de behandeling slaapproblemen. Ik ben hiervoor geschoold in de meest recente wetenschappelijke kennis over slaap. Ik kan helpen om de slaap te verbeteren van mensen met een regelmatig bestaan, maar ook bij mensen die in onregelmatige diensten werken. Daarbij gebruik ik hartritme-biofeedback ter bevordering van hartcoherentie als tool. Mensen die overdag weinig rust en pauzes nemen, komen mede daardoor ’s nachts moeilijk in slaap. Dit effect ontstaat doordat er te veel stresshormonen worden opgebouwd gedurende de dag. Het dagelijks werken met hartritme-biofeedback-apparatuur helpt om mentale inspanning en rust weer in balans te brengen, zowel emotioneel als hormonaal en in het zenuwstelsel. Naast HRV-biofeedback zet ik uiteraard ook andere middelen in om de slaap duurzaam te verbeteren, zoals voorlichting over hoe slaap werkt, adviezen met betrekking tot leefstijl en slaaphygiëne, anti-piekeroefeningen en nog veel meer.

Het is bij mij mogelijk om een genormeerde voor- en nameting van het concentratievermogen te doen. Zo kunnen we zien of concentratievermogen, alertheid en reactievermogen verbeterd zijn tijdens het traject. Dit kan vooral interessant zijn voor mensen die werkzaam zijn in beroepen waarbij dit extra belangrijk is, zoals transport of veiligheid. Ik heb een ruime ervaring als bedrijfspsycholoog en werk met mensen op alle werk- en denkniveaus.

T: 0616602533      E: aafke.van.der.ende@xs4all.nl     Website   en linked in    (Op mijn website en LinkedInprofiel zijn ook artikelen van mijn hand te lezen, vooral met als thema beter slapen)

 

Mirjam Rakers – psycholoog & equine assisted coach, Zuid-Holland/Utrecht

Als klinisch psycholoog en equine assisted coach (coach met behulp van paarden) help ik jou naar meer balans in jouw systeem door:

  • Inzicht te krijgen in jouw autonoom zenuwstelsel
  • Hulpbronnen (waaronder hartcoherent ademen) te ontwikkelen waarmee je zowel jouw brein als jouw lichaam in balans kunt brengen
  • Onderzoeken van jóuw oplossingen en overtuigingen, waarbij we samen kijken naar wat er nodig is om vooruit te kunnen

Ik in 2021 de opleiding Coachen vanuit het Zenuwstelsel en Hartcoherentie voor professionals met goed gevolg afgerond hij HartFocus.

Zowel in mijn werk als psycholoog en in het coachen met de paarden zie ik de enorme toegevoegde waarde van het meenemen van hartritme-biofeedback in het ondersteunen van herstel (zowel fysiek als mentaal). Ik geloof dat het werken vanuit een balans in het autonoom zenuwstelsel de sleutel is tot duurzaam herstel en ontwikkeling. Ik heb veel affiniteit met autisme bij vrouwen en burn-out klachten.

www.eqbalance.nl        info@eqbalance.nl

Nadja Benschop

Nadja is arts en een Master of Science in de Farmaceutische Geneeskunde. Ze werkt als freelance farmaceutisch arts in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Meer dan 15 jaar ervaring in de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen in de farmaceutische industrie. Daarvoor werkte ze als arts in de oogheelkunde en ook internationaal senior trainer en opleider van Transformational Breath® en Laughter Yoga Teacher.
In haar praktijk ontvangt ze mensen die kanker hebben of hebben gehad waar ze werkt met  Transformational Breath® , Hartcoherentie/ HRV-biofeedback, coaching en energetische behandelingen.
De effectiviteit van deze combinatie van technieken is verbluffend, waarbij klanten meer energie ervaren, minder last van bijwerkingen hebben bij chemo en radiotherapie, sneller genezen na operaties en zich in het algemeen vitaal voelen.
Ze houdt Praktijk in Bilthoven waar ze klanten met kanker en hun partners begeleidt in intensieve trajecten. Daarnaast opleiding tot ademcoach en  workshops en retraites over de hele wereld.
Op dit moment heeft Nadja meer dan 13 jaar persoonlijke ervaring met Transformational Breath® en heeft ze meer dan 11 jaar met duizenden ademers gewerkt in verschillende landen.  Haar interesse gaat vooral uit naar het werken met kankerpatiënten en ze volgt met grote interesse de wetenschap over de rol tussen de effecten van het ademwerk op kanker. Het is Nadja’s droom om de kloof tussen de reguliere en de alternatieve geneeskunde te sluiten. Ze gelooft dat het een zeer krachtige combinatie zou opleveren als we het beste van beide werelden met elkaar konden combineren. Hiermee zouden we werkelijke heling van de mensheid kunnen bereiken. Ze is gecommitteerd om een betere wereld te creëren door een brug te vormen tussen deze twee werelden. Ontdek meer over Nadja op www.altractive.nl of stuur een email naar: info@altractive.nl

 

Angela Ruizeveld-Lijffijt, Vitaloog, IJsselstein

‘’Friedrich Nietzche zei al zo mooi; ‘’Menigeen vindt zijn hart als hij zijn hoofd heeft verloren’’ Zelf heb ik ook ervaren dat je wel heel vaak in je hoofd zit met allerlei gedachtes en dat we ook heel veel van ons zelf moeten. Maar als we echt willen veranderen en bijvoorbeeld willen werken aan een andere leefstijl of stress vermindering dan is het vertrekpunt toch eerst je eigen hart. Zelf heb ik ervaren dat je middels biofeedback  en de apparatuur je de tools voor je hart in handen krijgt om hierin gewenste resultaat te bereiken Als Vitaloog® help en adviseer ik individuen, teams en organisaties met maatwerkoplossingen naar meer vitaliteit. Ik ben met name bedreven in de twee thema’s:

  • Hoe creëer ik een gezonde leefstijl?
  • Wat kan ik doen tegen stresspreventie?

Tijdens mijn workshops werk ik veel met Hartcoherentie en Biofeedback. Door de aandacht te vestigen op je ademhaling en deze naar een juiste frequentie te sturen realiseer je een vitaler leven. Wil je meer informatie over maatwerkprogramma’s of individuele begeleiding met Hartcoherentie en Biofeedback neem dan contact met mij op.

  • mail:  angela@vitalogisch.nl
  • tel.(06) 48394557

 

John van der Woude, Amersfoort

John van der Woude (1959) is orthomanueel arts en osteopaat. Hij vindt hartcoherentie een zeer waardevolle methode om mensen te helpen om weer gezond en in balans te komen. In zijn praktijk in Amersfoort ziet hij veel mensen met chronische klachten waarbij er een disbalans is in het (autonome) zenuwstelsel. Door chronische overprikkeling vanwege pijn, slechte houdingen, (werk)stress, druk, onveilig voelen en de vele andere prikkels die op mensen kunnen inwerken kan het zenuwstelsel uit balans raken. Het zenuwstelsel komt niet of onvoldoende tot rust en is als het ware getraind om met een stressrespons te reageren op zelfs niet stressvolle dagelijkse activiteiten en gebeurtenissen. Met osteopathische technieken kan hij belemmeringen opheffen die van invloed kunnen zijn op het niet optimaal functioneren van het autonoom zenuwstelsel. Dit schept voorwaarden voor herstel, maar het werkt pas echt goed door als mensen duurzame levensstijl veranderingen invoeren die leiden tot meer een meer gezond, vitaal en ontspannen levenswijze. John heeft ook 20 jaar als bedrijfsarts gewerkt. In die functie heeft hij veel mensen begeleid die met stress en overspanningsklachten arbeidsongeschikt waren geworden. Ook daar zag hij dat de succesgevallen diegene waren die actief aan de slag gingen om hun leven te veranderen.

Hartcoherentie is een prima gereedschap om de stressrespons af te leren en om gezonder en evenwichtiger te functioneren. Stress hoort bij het leven, maar juist met hartcoherentie leer je er flexibel mee om te gaan en te voorkomen dat het je gezondheid gaat aantasten!

www.arts-osteopaat.nl

 

Frank Lageweg

Brugakker 6323
3704 RG Zeist
Tel: 0630502428
franklageweg@gmail.com
www.franklageweg.nl

Therese Evers (1966) Rhenen

Na ruim 25 jaar werkzaam te zijn geweest bij de politie, met name als zedenrechercheur, verhoorder van jonge kinderen en docent zeden op de Politieacademie, heb ik me de laatste jaren omgeschoold tot coach met hond. Keer op keer ervaar ik hoe de inzet van honden bij coaching van zowel kinderen als volwassenen, een enorme aanvulling is op wat wij als mensen te bieden hebben. Honden kunnen ons een leerzame spiegel voorhouden, wat een prachtige meerwaarde kan zijn in de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Ik heb me gespecialiseerd tot Topdog Trainer (sociale vaardigheids- en weerbaarheidstraining voor kinderen en jongeren) en geef diverse workshops waarin mensen kunnen ervaren wat de meerwaarde is van de inzet van een coachhond. Het maakt me erg blij om te zien welke betekenis honden kunnen geven in de groeiprocessen van mensen en voel me een gelukkig mens om daar een bijdrage aan te mogen leveren.Naast het werken met honden, geef ik trainingen, workshops en lezingen over de gevolgen en herstelmogelijkheden na (seksueel) geweld in de kindertijd in relatie tot het boek dat ik daarover geschreven heb (“De som der delen – ontmaskeringen door een zedenrechercheur”).
Inmiddels heb ik met een blij hart bij Kees Blase ervaring opgedaan in het werken met de Balance Manager en gebruik ik hartritme biofeedback als methode in mijn werk als coach. Met name het gebruik van HRV in combinatie met de inzet van honden als coach, hebben mij meer mogelijkheden gegeven om mensen effectief te begeleiden.
Meer informatie:www.coachenmethonden.nlenwww.dogsensecoaching.nl
Mail:dogsensecoaching@gmail.com
Tel. 06-21837226

 

Bob van Niekerk, Cardio-Coaching

Bob van Niekerk (1951) is de initiatiefnemer van Cardio Coaching – Praktijk voor HRV-biofeedback te Diepenheim. Hij is daarnaast werkzaam als arts, gespecialiseerd in ouderengeneeskunde. De “science beyond heart rate variability” heeft zijn bijzondere belangstelling. Het aanpassingsvermogen en de flexibiliteit van de mens worden weerspiegeld in de variatie van het hartritme. De vraag of het vergroten van de HRV cliënten ook op langere termijn flexibeler en weerbaarder maakt is nog niet beantwoord. De bevindingen op dit terrein van onderzoekers als McCraty, Vachillo, Lehrer, Gevirtz en Porges inspireren Bob op zijn zoektocht naar het evidence based toepassen van HRV-biofeedback. De benadering past hij niet alleen toe bij cliënten die streven naar meer psychisch evenwicht, maar ook bij cliënten met lichamelijke klachten die samenhangen met een disbalans van het autonome zenuwstelsel.

Naast de begeleiding van cliënten verzorgt hij presentaties voor belangstellenden en professionals in de zorg over Hart Ritme Variabiliteit. Momenteel ontwikkelt hij de module “Emotiemanagement voor verzorgenden” ; het leren moduleren van de HRV onder stressvolle omstandigheden vormt een integraal onderdeel van deze module.

Bob van Niekerk

bobvanniekerk@home.nl

www.bobvanniekerk.nl

 

Regine Herbig, Bilthoven,München

Ik ben ademtherapeut en coach. Twintig jaar heb ik in München een praktijk gehad met als zwaartepunt psychosomatiek en stressmanagement. Sinds 1999 woon en werk ik in Nederland. Ik geef trainingen en in De Bilt heb ik een praktijk. Er zijn vier boeken van mijn hand verschenen (zie website), o.a: “Constructief omgaan met irritatie en boosheid”. In de laatste drie staat één en hetzelfde thema centraal: leven vanuit je hart. ´Hartcoherentie´ is een verrijkende bouwsteen die prima bij mijn werkwijze past. Graag ondersteun ik mensen om de kracht van het hart te ontdekken. Je kunt bij mij terecht met stressgerelateerde klachten, andere gezondheidsproblemen of als je wilt leren op constructieve wijze met emoties om te gaan. Ik werk vanuit verschillende invalshoeken – fysiek, energetisch, psychologisch en spiritueel – afhankelijk van de situatie en de behoeften.

Website: www.coachingRegineHerbig.com

E-mail: regine.herbig@hetnet.nl

 

Lyda Pol, Soest

Na jaren van lesgeven in het basisonderwijs en scholing op het gebied van orthopedagogiek, edukinesiologie, intuïtieve ontwikkeling, natuurgeneeskunde en hartfocus, heb ik sinds 2007 een praktijk in Soest. Mensen bij wie de levensenergie is verstoord en bij wie klachten optreden als stress, leer- en gedragsproblemen, vermoeidheid, overgewicht, slaapstoornissen, depressie, gewrichtsklachten, etc. kunnen bij mij terecht.

Hartfocus gebruik ik bij zeer uiteenlopende klachten met als gemeenschappelijke factor dat ze stress-gerelateerd zijn. Bijvoorbeeld leer- en gedragsproblemen, hoge bloeddruk, slaapproblemen en (faal) angst.

Meer informatie kunt u vinden op mijn website www.energeia.info