Home » Hartritme-biofeedback

Hartritme-biofeedback

In het Tijdschrift voor Psychiatrie publiceerde K.Blase,e.a. (2016) ‘Effectiviteit van hartritmevariabiliteit biofeedback als aanvulling bij behandeling van depressie en posttraumatische stressstoornis’ download hier. Op basis van een systematische literatuurstudie leverden 6 RCT studies en 4 andere relevante studie klinische significantie en effectiviteit op. De reductie bij de depressieonderzoeken op de BDI schaal was 77% (HRVB) versus 37% bij de controlegroep en bij PTSS-onderzoek 53%(HRVB) versus 24% bij de controlegroep. Aanbevolen wordt om 8 weken te trainen met een biofeedbackinstrument, waarin de eigen resonantiefrequentie kan worden ingesteld.

HRVbiofeedback-instrumenten

In de praktijk voldoen de volgende HRVbiofeedback-instrumenten aan dit criterium: StressEraser Pro, Balance Manager, CardioSenseTrainer en ResCalm (zie ook in webshop), maar ook worden adembegeleiders gebruikt zonder biofeedback.

Voor informatie over de Respiroguide Pro, de zeer gewaardeerde Adembegeleider voor IPOD en I-phone (in App store te verkrijgen) en ook voor android (in Google store te verkrijgen: klik hier )
Gratis te downloaden adembegeleider EZ-Air om de resonantiefrequentie te bereiken om in hartcoherentie te komen.

U vindt diverse toepassingen op onderstaande video’s

Hartcoherentie
Hartcoherentie, of beter gezegd: Autonome Balans  is de regelmatige, gebalanceerde afwisseling van versnelling en vertraging van de hartslag. Autonome Balans wordt gemeten via hartritmevariabiliteit (HRV), de maat voor het interval tussen hartslagen. Bij een goede balans in het autonome zenuwstelsel is er sprake van een gelijkmatig, ‘sinus’-golfachtig patroon in de hartritmevariabiliteit (HRV). De activerende en herstellende activiteit van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans.

HARTCOHERENTIE wordt gekenmerkt door helder denken, concentratie en harmonie. Het is de staat van het lichaam, waarin de verschillende processen in het lichaam op elkaar zijn afgestemd en optimaal functioneren. Door te ademen in de frequentie van 4, 5 of 6 ademhalingen per minuut komen de meeste mensen in hartcoherentie. Hartcoherentie ontstaat namelijk bij resonantie van het ademritme en hartritme in de resonantie-frequentie. Hoe iedereen zijn eigen resonantiefrequentie kan vinden wordt geleerd in de cursussen van HartFocus en veerkracht-trainingen van het Landelijk Centrum Stressmanagement.

Mijn cliënten en cursisten zeggen:

v

Het voelt gewoon heel erg lekker (leerling)

v

Ik voel me heel erg bij mijzelf, in mijn kern, terwijl mijn omgeving niet vervaagt (psychiater).

v

Ik voel me in flow, alles is op elkaar afgestemd. Ik kan topprestaties leveren (sportster)

v

Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld in de laatste twintifg jaren (taalkundige)

v

Ik haal veel betere cijfers (leerling)

v

Ik kan in een paar minuten echte keuzes maken vanuit mezelf, waarover ik maanden aan het puzzelen was (schooldirecteur)

v

Ik voel mij dieper in mijn lijf, ben uit mijn hoofd en het tintelt rond mijn hartgebied (arts)

v

Ik voel mij krachtig, uitdijend en transparant. Ik was dit gevoel vergeten (therapeut)